ATAYURT 4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİNE HAZIR

17.05.2012

“6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 12 yıla çıkarılmıştır. MEB, bu kanun doğrultusunda genelge yayınlayarak bu kanunla getirilen düzenlemelerle ilgili olarak yapılacak uygulamaları belirlemiştir.
“4+4+4 eğitim sistemine göre, zorunlu eğitim 4 yıl süreli ilkokul (1, 2, 3 ve 4. sınıflar), 4 yıl süreli ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) ve 4 yıl süreli lise (9, 10, 11 ve 12. sınıflar) eğitimini kapsamaktadır.
Okulumuz yönetim birimleri, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi ile ARGE Biriminde görevli öğretmenlerin oluşturduğu komisyon, Özel Atayurt Okullarının “4+4+4 Eğitim Sistemi”ne uyumu üzerinde çalışmış ve uygulanacak sistemi yapılandırmıştır.


 
ATAYURT İLKÖĞRETİM OKULUNDA SINIFLARIN OLUŞTURULMASI

ANA SINIFLARINA KAYIT
1 Nisan 2007 – 31 Eylül 2007  (60 – 66 ay arası ) tarihleri arasında doğan ve velisinin isteğiyle birinci sınıfa kayıt yaptırmayan öğrenciler ana sınıfına kaydedilecektir.
1 Ekim  2007 – 01 Nisan 2008 (53–  59 ay arası) tarihleri arasında doğan öğrenciler ana sınıfına kaydedilecektir.
Ana sınıf şubeleri oluşturulurken öğrencilerin yaş gelişim özellikleri göz önüne alınacaktır. Bu konuda ana sınıfı öğretmenleri, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Biriminde görevli psikolog ve rehber öğretmenler eş güdüm içinde çalışacaklardır.


BİRİNCİ SINIFA KAYIT
1 Ekim 2006 tarihinden önce doğan (72 ayını dolduran) öğrenciler,
1 Ekim 2006 – 31 Mart 2007 tarihleri arasında doğan (66 –72 ay arası) öğrenciler okulumuz birinci sınıflarına kaydedileceklerdir.
1 Nisan 2007 – 31 Eylül 2007 tarihleri arasında doğan (60 – 66 ay arası) öğrencilerin velilerinden istek dilekçesi alınacak, öğrenciye Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi tarafından “1. Sınıfa Uygunluk Testi” uygulanarak incelenecek; durumu uygun görülenler birinci sınıfa kaydedilecektir. Diğer öğrenciler ana sınıfına yönlendirilecektir.
1. sınıfa kayıt için başvuran öğrencilerden, 72 ayını dolduranlar için 3 şube açılacaktır. Yine 1. sınıfa kaydolmak isteyen ancak, 66 – 72 ay arası olanlar için de ayrı bir sınıf açılacaktır. Böylece sınıflar oluşturulurken öğrencilerin yaş özellikleri, kız-erkek dağılımı, duygusal ve sosyal gelişimi göz önünde bulundurulmuş olacaktır.
66 – 72 ay arası öğrencilerin bulunduğu yeni açılacak olan 1. sınıf için okulumuzdan bir bayan öğretmen görevlendirilmiştir. Sınıf öğretmeninin yanında ayrıca bir yardımcı sınıf öğretmeni de görevlendirilecektir.
Birinci sınıfta derse girecek sınıf ve branş öğretmenleri haziran ayında öğrenci yaş gelişim özellikleri ile ilgili eğitim alacaklardır.
MEB’in belirlediği 1. sınıf müfredatı uygulanırken 72 aydan büyük öğrencilerin bulunduğu şubeler için ilk okuma yazma öğretimi Ocak ayı sonunda tamamlanacak şekilde plânlanırken, 66 – 72 ay arasında olan öğrencilerin bulunduğu şubelerde ilk okuma yazma öğretimi Nisan ayı sonunda tamamlanacak şekilde plânlanacaktır. MEB'nın belirleyeceği yeni programın uygulanmasına devam edilecektir.
Birinci sınıfa kaydolan öğrencilerin velilerine yönelik olarak Eylül ayında çocuğun duygusal, sosyal ve bedensel gelişimi ile ilgili “Veli Akademisi” programları uygulanacaktır.

2, 3 VE 4. SINIFLARDA EĞİTİM-ÖĞRETİM

“4+4+4” eğitim sistemi ile ilgili yenilikler sürekli izlenecek, yapılacak değişikliklere en kısa sürede uyum sağlanabilmesi için öğretmenler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi ile ARGE Birimi birlikte çalışacaklardır.
2, 3 ve 4. sınıf öğretmenleri, okutacakları sınıflarla ilgili “eğitim atölyesi” çalışması yaparak bu alanda 2012-2013 eğitim öğretim yılında yapacakları çalışmaları plânlayacak ve birbirleriyle paylaşacaklardır.

BEŞİNCİ SINIFLARDA EĞİTİM-ÖĞRETİM

       5. sınıflarda okulumuza yoğun bir başvuru olduğundan  yeni bir şube açılmıştır.
5. sınıfta uygulanan müfredatta herhangi bir değişiklik olmayacaktır. 5. sınıflar yeni sistemde ortaokula dahil edildiğinden bu sınıflarda 6. sınıfların derslerine giren tecrübeli branş öğretmenleri derslere gireceklerdir.
İkinci yabancı dil eğitimi 5. sınıftan itibaren başlayacaktır.
5. sınıfa derse girecek branş öğretmenleri, haziran ve eylül seminer dönemlerinde öğrencilerin yaş gelişimi ve davranışlarıyla ilgili eğitim alacaklardır.
Öğrencileri 4 yıldır okutan sınıf öğretmenleri, 5. sınıfta derse girecek tüm branş öğretmenleriyle her öğrencinin ruhsal ve akademik gelişimleri ve özellikleri ile ilgili bilgileri paylaşacaklardır.
Haziran ayında 5. sınıf velileri ile yeni sistemle ilgili bilgilendirme toplantısı yapılacaktır.