ATAYURT’TA Pİ GÜNÜ

17.03.2015

                Pi sayısı küçüklükten beri bildiğimiz, pek çok matematiksel hesaplamada kolaylık sağlayan bir sabittir. Halk arasında 22/7 ya da 3,14 olarak kısaltılmış halini kullandığımız bu sabit en genel haliyle bir çemberin çevresinin çapına oranı olarak bilinir. Ancak Pi bilindiği gibi pek de sıradan bir sayı değildir. Basit görülmesine rağmen değiştirilemez bir sayı olan Pi irrasyoneldir. İrrasyonel olmasından dolayı hiçbir zaman sonlu bir sayı dizini olarak ifade edilemez ve virgülden sonra gelen ifadeler sonsuz sayıda tekrarsız rakam içerir.

              Pi çok eski zamanlardan beri pek çok farklı uygarlık tarafından kullanılmıştır. Günümüzde Pi sayısının hangi millet tarafından bulunduğu kesin olarak bilinemiyor. M.Ö. 2000’li yıllardan beri Babil, Antik Mısırlılar gibi uygarlıklar tarafından hesaplamalarda kullanılmasına rağmen bu sabite ‘Pi’  adını Yunanlılar vermiştir. Pi Yunan alfabesinde ‘?’ nin karşılığı olarak kullanılmaktadır. Eski uygarlıklarda Pi sayısını çemberin çapının çevresine oranı olarak keşfetmişlerdir. Babiller  Pi’yi 3 tam 1/8, Eski Mısırlılar yaklaşık 3,1605 Yunanlılar 3,162 olarak kullanıyordu.

             Her yıl tüm dünya da 3, 14 değerinden dolayı 14 Mart’ta kutlanan Pi günü geleneksel olarak okulumuzda kutlanmıştır. Her yıl yapılan;

-En iyi tişört tasarımı,

-Pi basamak ezberleme,

-Pi kelime ezberleme yarışmaları  düzenlenmiştir.

           Pi parçaları ile dans ederek ve pi günü hatırası panomuzla nostalji yaşayarak öğrencilerimiz ile birlikte güzel bir Atayurt günü daha paylaşmış olduk. Bu yıl ayrıca Yardım Sevenler Derneği Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencileri ve değerli öğretmenleri de Pi günümüzde aramızdalardı.

Atayurtlu öğrencilerin vakıf yararına düzenledikleri kermes oldukça ilgi çekti. Atayurt Ailesi ile işbirliği yaparak öğrencilerimizde Otizm farkındalığı yaratan sayın velimiz Mehmet Şenkul’a teşekkür ederiz.

            Kermes yararına kurabiyelerimizi yapan Ferdi Ustaya, kurabiyelerin satışına yardımcı olan Şükran Okçuya ve Matematik Kulübüne ,Pi günüyle ilgili programımızda yaptığı sunumuyla 6/B sınıfından Bahar Özçelik’e teşekkür ederiz.

           Matematik Kulübü olarak kermes için tasarım yapan ve emeği geçen siz değerli velilerimize, okul müdürümüz Aysun Canbeken Uyar’a, Atayurt Okullarının değerli öğretmenlerine ayrıca teşekkürler.

İyi ki varsınız…Mutlu Pi günleri…