ATAYURT’UN GENÇ DİPLOMATLARI HAARLEM MUN YOLUNDA!

18.03.2015

MUN (Model United Nations), öğrencilerin farklı ülkelerden delege olarak rol oynadığı ve temsil ettikleri ülkelerin politika ve bakış açılarını kullanarak gerçek dünya sorunlarını çözmek için çaba gösterdikleri Birleşmiş Milletler akademik simülasyonudur. Öğrenciler dünyanın birçok bölgesinde üniversiteler, liseler, STK’ları ve diğer eğitim kurumlarında düzenlenen konferanslara katılabilirler.

Öğrencilerin oluşturduğu delegasyonlar atandıkları ülkeleri İnsan Hakları (Human Rights), Silahsızlanma (Disarmament), Kalkınma (Development) ya da Çevre (Environment) gibi komite ve konseylerde temsil ederler ve dünya gündemindeki global sorunlara çözüm ararlar.

MUN konferansına katılan öğrenci;

-          Konferanslara lise ve üniversite öğrencileri katılır, böylece farklı yaş gruplarından insanlar kaynaşabilir,

-          İngilizce dil yeteneği ve özgüvenini geliştirme şansı yakalar,

-          Dünyaya farklı bir bakış açısı kazanırken genel kültür seviyesini de yükseltir,

-          Sorumlu olduğu ülke vasıtasıyla kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası düşüncelere sahip olur,

-          Hem bir takım üyesi olma, hem de ülkesi ve çağından sorumlu olma sorumluluğu ve bilincini geliştirdiği için, gelecekte lider potansiyeline sahip olan öğrencinin bu özelliklerini ortaya çıkarma açısından da çok önemli bir fırsattır.

 

Aynı zamanda;

-          Bu proje, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Harvard ve benzeri saygıdeğer üniversiteler tarafından kabul görmektedir ve desteklenmektedir,

-          Konferans sonunda çıkan çözüm önerileri Birleşmiş Milletlere ulaştırıldığı için öğrenciler bu konulardaki görüşlerini bildirmiş olur. Buna en güzel örnek; Kıbrıs’ın günümüzdeki durumu ve geleceğini şekillendirmiş olan “Kofi Annan Planı” nın taslağı ve ana hatlarının bir MUN konferansında yazılmış olduğu gerçeğidir,

-          Ayrıca MUN konferanslarına katılım sertifikaları kişinin CV dosyasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde de birçok örneği olduğu gibi, MUN aracılığı ile üniversite eğitimini ücretsiz (tam burslu) gören insanlar da mevcuttur.

Yukarıda belirtilen amaç ve gereklilikle 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında kurduğumuz MUN kulübümüz çalışmalarını seçkin bir öğrenci grubuyla sürdürmektedir. 2014 Ekim ayında Den Haag, Hollanda’da MUNISH konferansına katılan delegasyonumuzun yanı sıra, 25-31 Mart 2015 Haarlem, Hollanda (HMUN), 7-9 Mayıs 2015 ITU Geliştirme Vakfı Okulları (IIMUN) ve 28-31 Mayıs 2015 Nice, Fransa (MUNICE) MUN Konferansları delegasyonlarımız hazırlıklarını MUN Kulüp Direktörü ve İngilizce Öğretmenleri eşliğinde aralıksız sürdürmektedirler. Kendilerine konferans çalışmalarında başarılar diliyoruz.