DİJİTALLEŞEN DÜNYADA ÇOCUK OLMAK

08.05.2015

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günlük hayatımızda kullandığımız pek çok araç ve gereç dijitalleşti. Dijitalleşen bu yeni dünyada kitabın yerini tablet, defterin yerini bilgisayar, kalemin yerini dijital kalem almaya başladı. Önceden yabancı olduğumuz bu çağın çok çabuk bir parçası olduk. Çocuklarımız ise bu çağın içine doğdular.

Gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri, özellikle de internet günlük yaşantımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaya başladı. İnternet kullanımdaki hızlı artış, İnternet’i içinde çok farklı türden insanların bulunduğu sanal bir dünya haline dönüştürdü ve bu durum da gerçek yaşamda olduğu gibi birçok riski de beraberinde getirdi. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinin çocuklar tarafından denetimsiz kullanımı bu riskleri arttırdı. Yanlış kullanımlar sonucu çocuklarımız artık istenmeyen görüntü ve bilgilere kolayca erişebilmekte; yanlış arkadaşlıklar geliştirebilmekte; oyunlar vasıtasıyla gerçek hayattan koparak şiddeti beyinlerinde meşrulaştırmakta; en önemlisi de sosyalliklerini kaybetmeye başlamaktadır.

Bu nedenle okulumuz rehberlik birimi ‘Dijital Dünyada Çocuk Olmak ‘ konulu 5, 6, 7. sınıf öğrencilerine yönelik bir konferans düzenlemiştir. Düzenlenen konferansta çocuklarımıza internet kullanımında nelere dikkat etmeleri gerektiği, onları hangi tehlikelerin beklediği, interneti hangi amaçla ve nasıl kullanacakları anlatılmıştır.  Prof. Dr. Ferhan Odabaşı ve Doç. Dr. Işıl Yurdakul tarafından gerçekleştirilen konferansımıza öğrencilerimiz meraklı sorularıyla yoğun ilgi göstermişlerdir.