ATAYURT’TA BİLİME YOLCULUK ’’CERN’’

28.11.2015

ATAYURT’TA BİLİME YOLCULUK ’’CERN’’


‘EVRENİN SIRLARININ KEŞFİ’

 

 

Atayurt Anadolu/Fen Lisesi öğrencileri için Tarih ve Fen Bilimleri Alanlarında İsviçre’nin Cenevre kentine bilimsel bir gezi düzenledi.

25 öğrenci ve 5 öğretmenin katıldığı gezide önce cumhuriyet tarihimizin önemli anlaşmasının yapıldığı Möntrö kasabasındaki tarihi öneme sahip Chateau de Chillon gezildi. Aynı zamanda Lozan anlaşması için kullanılan sergi sarayına gidildi.

İkinci gün için planlanan program önce Lozan kentine gidilerek Lozan Antlaşmasının yapıldığı Rumine Sarayında Cumhuriyet Tarihimize doğru tarihi bir yolculuk yapıldı. Rumine Sarayının ardından dünyanın üç müzesinden biri olan Zooloji Müzesindeki dinazorlarla ilgili kalıntılar hakkında bilgi edilindi.

Programımızın temel amacını oluşturan bölüm ise saat:14.00’de heyecanlı bir şekilde başladı.1957’den beri bilimsel çalışmaların sürdüğü CERN ( European Organization For Nuclear Recearch) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde hadron parçacığının sırlarının keşfedilmesi ile ilgili tüm çalışmalar dikkatle izlendi. Merkezdeki birimler ayrı ayrı gezildi laboratuvarlardaki bilim adamları tarafından evrenin oluşumundaki en önemli olaylar zincirinin başlangıcı olduğu kabul edilen BİG BANG (büyük patlama) ile ilgili teoriler hakkında sunumlar yapıldı.

Böylece Atayurt Anadolu/Fen Lisesi bir ilki daha gerçekleştirmiş oldu. Evrenin oluşumu ile ilgili nükleer araştırma yapan en büyük merkezi ilde ve bölgede ziyaret eden ilk eğitim kurumu oldu. Tüm gezi boyunca kurumumuza yakın ilgi gösteren Cern nükleer araştırma merkezinin bilim ekibine, bilhassa Türk bilim insanlarına şükranlarımızı iletiyoruz.