ÖZEL ATAYURT ANADOLU/FEN LİSESİ ŞİRİNCE NESİN MATEMATİK KÖYÜNDE

02.05.2018

“HAYAT SADECE İKİ ŞEY İÇİN GÜZEL; MATEMATİĞİ KEŞFETME VE ÖĞRETME…”

SİMEON POİSSON

 

Matematiksel zekânın hemen hemen herkeste eşit olduğuna inanıyoruz. Başarısızlık korkusu ortadan kaldırılırsa ve gence probleme yoğunlaşabilme imkânı tanınırsa, herkesin matematiği sevebileceğine inanıyoruz. Matematikte önemli olan problem çözmek değil, problemi anlayabilmektir. Her matematikçinin çözemediği problem sayısı çözebildiğinden çok daha fazladır.

Bilindiği üzere, matematik dersi genel olarak öğrencilerin korkulu rüyasıdır ve birçok öğrenci matematikte başarısızdır. Oysa matematiksel düşünebilme, soyutlama, çıkarım yapma, sonuçları öngörme, modelleme ve planlama becerileri çağdaş insan için mutlak gereksinimlerdir.

Matematik Köyü’nde bu iki engeli (korkuyu ve yoğunlaşmayı engelleyici unsurları) ortadan kaldırmak temel amaçtır. Matematik köyü temel amacını paylaşan ÖZEL ATAYURT ANADOLU/FEN LİSESİ 7yıldır sürdürdüğü proje kapsamında 27 Nisan-29 Nisan tarihleri arasında 100 öğrenci ile NESİN MATEMATİK Köyü’nde üç günlük matematik programına katıldılar. Bu programda değerli matematik öğretim elemanları SAYIN PROF.DR. ALİ NESİN, SAYIN MUSTAFA YAĞCI VE SAYIN HALUK MEMİLİ’DEN matematik dersleri alarak programlarını tamamladılar.

Nesin Matematik Köyü Şirince Köyünün (İzmir-Selçuk) 1km uzağında, dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, yemyeşil bir ortamda, 7’den 70’e herkesin (her köylünün!) her seviyede matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy.