“SON KIZILCA GÜN”ÜN 100. YILI”

28.04.2020

Atayurt Anadolu – Fen Lisesi İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kulübü’nün 24 Nisan 2020 tarihli programının konuğu “Küçük Anılarda Büyük Sırlar” tarihî roman serisinin yazarı Sayın Nurten Arslan oldu. Tarih öğretmenimiz Bilal İbrahim Bacaksız’ın moderatörlüğünde gerçekleşen bu keyifli sohbette yazarımız özetle aşağıdaki konulara değindi :

Mustafa Kemal Paşa I. Dünya Savaşı sonrasında vatanın bağımsızlığını sağlayabilmek amacıyla kara bir günde , İstanbul’un fiilen işgalinde Adana treninden inmiş, boğazdaki düşman gemilerini göstererek, kararlı bir şekilde o tarihi sözünü söylemiştir: “Geldikleri gibi giderler!”

İstanbul’da şartların müsait olmaması üzerine yoldaşı Rauf Bey’le birlikte çıktıkları o kutlu Samsun yolculuğuyla programımız devam etti.

Havza Genelgesi ile milletimizin üzerindeki ölü toprağının silkilmek istediğini belirten yazarımız Arslan , genelge sonrasında Havza’dan Erzurum’a, oradan Batı Anadolu’ya pek çok bölgede coşkulu mitinglerin düzenlendiği belirtmiştir.

Erzurum Kongresi öncesinde Mustafa Kemal Paşa’nın istifasıyla yaşadığı zorlukları, Sivas Kongresi sırasında manda ve himaye tehlikesi karşısındaki milli duruşunu anekdotlar ve hikayelerle samimi bir dille dinleme şansı bulduk.

27 Aralık 1919 günü Mustafa Kemal Paşa ‘nın yüzlerce zeybeğin refakatında Ankara’ya girişini , hocamızın anlatımıyla bir kez daha kalplerimizde yaşadık.

Biz Türklerin tarih boyunca monarşiyle yönetilsek de aslında demokrasi kültürüne yabancı olmadığımızı kaydeden Arslan, her şeyin gittiğinin düşünüldüğü o kara günlerde bile aziz milletimizin Mebusan Meclisi’ni bir kez daha topladığını belirtmiştir. İşgal altında bir şehirde, İstanbul’da Mebusan Meclisi’nde kabul edilen Misak-ı Milli Kararları’nın yeni kurulan Türk Devleti’nin tabiri caizse amentüsü olduğunu kaydetmiştir.

16 Mart 1920 tarihinde zaten fiilen işgal altında olan İstanbul’un İngiliz ordusu tarafından resmen işgal edilişini, Şehzadebaşı Karakolunda uykusunda şehit edilen silahsız bandocu askerlerimizin yürek burkan hikayelerini dinledik.

İstanbul’un işgalinin Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının mücadele azmini artırdığını, işgal sonrasında tüm yurtta seçimlere gidildiğini, İstanbul’dan Ankara’ya kaçabilen mebuslarla 23 Nisan 1920 tarihinde Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma namazı sonrasında okunan salâlar, kesilen kurbanlarla açılan “Gazi Meclis”in coşkusunu bir kez daha hissettik.

Öğrenci ve öğretmenlerimizin soruları, Genel Müdürümüz Hikmet Ertürk ve Lise müdiremiz Ülker Aykaç’ın teşekkür konuşmalarıyla programımız sona erdi.