ATAYURT FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ YALE MUN ASIA KONFERANSI’NDA ATAYURT’LU GENÇ DİPLOMATLAR AKADEMİK BAŞARILARINI GELİŞTİRMEK İÇİN ZAMAN VE SINIR TANIMIYORLAR

23.03.2021

19-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen uluslar arası Yale Asia Model United Nations konferansına katılan Atayurt öğrencileri, yaklaşık 300 kişinin katıldığı bu konferansın her bir komitesinde etkin rol oynadılar. Kriz komitesinden, İnsan Hakları ve Unesco’ya kadar birçok komitede yer alan delegelerimiz dünya meselelerine farklı bakış açıları getirilen tartışmalarda bulunup yaratıcı ve etkili çözüm önerileri ile Yale Asia Mun konferansına büyük katkı sağladılar.

Kore ve Tayvan ile yaklaşık 6 saatlik farktan dolayı gece 3’ten öğlen 12’ye kadar konferansta etkin rol oynayan öğrencilerimiz yorgun fakat muhteşem deneyimlerle konferansı tamamladılar.

Specpol ( Özel Politik ve Bağımsızlaşma Komitesi) ‘de Defne Öztekin, Ekvator ülkesini temsil ederek Orta Doğu’daki terörizm problemi üzerine çalışmalar yaptı.

Disec ( Silahsızlanma ve Uluslar arası Güvenlik Komitesi) ‘nde Raif Yiğit Çabuk, Côte d’Ivoire ülkesini temsil ederek gerilla savaşı ve iç savaş sorunlarında çözümler üretti.

Sochum ( Sosyal İnsani ve Kültürel Komitesi)’nde Tunahan Ergürhan ve Aleyna Elif Uyar Rusya ve İspanya’yı temsil ederek Latin Amerika yerlilerinin hakları ve Rohingya krizi üzerine tartışmalar yaptılar.

Undp ( Birleşmiş Milletler Gelişme Programı) ‘nda Melis Nil Aysu, Rusya’yı temsil ederek Avrupa ve Asya ülkeleri arasındaki sürdürülebilir işbirliği üzerine yaratıcı fikirlerini paylaştı.

Unesco ( Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) ‘nda Edasu Aydıngör, yine Rusya’yı temsil ederek dünya çapındaki dijital bölünmeyi birleştirme ve dünya miraslarını koruma önlemleri üzerine çalışmalar yürüttü.

Ve son olarak da Crisis Committee ( Kriz Komitesi)’nde Yunanistan delegesi Nicolas Politis’i temsil eden Taha Kağan Güneş komitedeki diğer delegelerle birlikte tarihi yeniden yazmak adına Versay Antlaşması’nı yeniden inşa ettiler.

3 günlük konferans, atölye, panel ve oyunların ardından oldukça kaliteli vakit geçiren öğrencilerimiz bu eşsiz deneyimi yaşadıkları için çok memnun olduklarını dile getirdiler.