ATAYURTLU GENÇLER Pİ GÜNÜNÜ KUTLUYOR!

25.03.2021

ABD ‘ nin San Francisco şehrindeki Exploratorium müzesi her 14 Mart ‘ ta Dünya Pİ Gününü kutluyor. Son yıllarda ülkemizdeki hemen hemen tüm okullarda da Dünya Pİ Günü kapsamında etkinlikler düzenleniyor. Peki Pİ yi bu kadar özel kılan nedir?

Kendine özel bir kutlama günü olan tek sayıdır Pİ. Hakkında kitaplar yazdıran, filmler çektiren ve yüzyıllar boyunca Matematikle ilgilenen herkesin çözmeye çalıştığı bir sayıdır. Pİ ‘ nin sembolü olan harfimiz Yunan alfabesinin 16. Harfi olup , Yunanca ÇEVRE kelimesinin ilk harfidir. İsviçreli Matematikçi Leonard Euler , 1737 yılında yayınladığı eserinde , dairenin çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda bu sembolü kullanmıştır.

Euler ‘ den önce gelen bazı Matematikçiler tarafından da bu sembol kullanılmıştır. Pİ nin kaç basamağını ezbere biliyoruz diye soracak olursanız , Pİ nin rakamlarını ezberlemek birçok kişinin ilgisini çekmiştir. Bu konuda rekor , Pİ nin ilk 67890 rakamını ezberlemiş olan Lu Chao adında bir Çinliye aittir. Guiness Dünya rekoru olarak tarihe geçen bu olay 24 saat 4 dakika sürmüştür. Dünya Pİ sayısı hesaplama rekoru , sayının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başaran Google çalışanı Emma Haruka tarafından kırıldı. Bu hesaplama için 170 terabayt veri kullanıldı. Bu büyüklük 34 miyon şarkı dosyasının büyüklüğüyle eş değerdedir ve 121 günde gerçekleşmiştir. Hakkımızdaki tüm bilgiler Pİ nin içinde mevcuttur. Pİ yeterince uzunlukta yazıldığında her rakam dizisini Pİ nin içinde bulabilirsiniz. Doğum gününüz , telefon numaranız ya da rastgele yazacağınız herhangi bir sayı Pİ nin bir yerlerinde gizleniyordur.

GÖKYÜZÜNDE Pİ (Pi İn The Sky)

 

Nasa’nın her sene Pi gününe özel öğrencilere yönelttiği uzay aracı (Curiosity) sorusu Atayurtlu gençlerle beraber çözüldü. Pi sayısının hemen hemen hergün nasada yapılan matematiksel hesaplamalarda kullanıldığı gerçeğine vurgu yapıldı.

MATEMATİK LİGİNDE KEYİFLİ ANLAR YAŞANDI.

Pİ gününe ek olarak okulumuzda her yıl olduğu gibi Matematik Lig yarışması yapıldı. Yarışma okulumuz matematik öğretmenlerinden Yeliz Akar’ın konuşmasıyla başlatıldı buna müteakip okulumuz matematik öğretmenlerinden Özge Kardaş ve Burçin Çakır’ın sunumuyla devam etti. Yaklaşık 5 hafta süren yarışmanın son ayağında önce 9.sınıf finalistlerinin arasından şampiyon takım (ALTINORAN)belirlendi ardından 10.sınıf şampiyonu(LİMİT) belli oldu.

Tüm takımlar okulumuzun AKM yerleşkesinde kendilerine ayrılan masalarda sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmak suretiyle sorulara cevap verdi.Yarışmacı takımlar arasında tatlı rekabet göze çarptı. Lig sonucunda okul müdürü Emine Ülker Aykaç, emeği geçen öğretmenlerimizi ve katılım sağlayan tüm öğrencileri tebrik ederek öğrencilere katılım ve teşekkür sertifikalarını takdim etti.

 

 

 

Yarışmaya katılan 9. Sınıf öğrencileri

TÜREV

AHMET EGE YEŞİLOVA(kaptan)

ALPER BATU GÜLTAŞ

BATUHAN YAMAN

DURU SARIGÖL

EMİN BİLAL GÜNEŞ

EMRE ATASOY

KEREM KOÇ

 

ALTINORAN(ŞAMPİYON)

ALEYNA UYAR(kaptan)

ATİLLA TUNA ÖZEN

ELİF DİLA TOPÇİ

EMİR NAİM ÇELİK

IŞIK COŞKUN

MEHMET MERT KOLBUDAK

 

EN DİSİPLİNLİ YARIŞMACI ÖDÜLÜ

SALİH UTKU CERRAH

 

Yarışmaya katılan 10. Sınıf öğrencileri

İREM NUR YILDIZ(Kaptan)

ELİF SUDE ŞAHİN

YİĞİT METEHAN YÜCE

FİKRETCAN ASLAN

ECE TALŞIK

ALPEREN MUTLU

EKİN ÖZDÖNGÜL

 

LİMİT(ŞAMPİYON)

ZEYNEP YÜCEL(Kaptan)

SÜLEYMAN DEMİR

KAAN BALABAN

EFE ARCA ÖZBAY

İBRAHİM AKTAŞ

ARDA KAVAK

ARDA UŞAKLIGİL

EREN KONAK

EN DİSİPLİNLİ YARIŞMACI ÖDÜLÜ

NİLAY IŞIK