ATAYURT OKULLARI MEDENİYETİN DOĞDUĞU TOPRAKLARDA

19.11.2021

Özel Atayurt Anadolu ve Fen Lisesi 13- 16 Kasım 2021 tarihleri arasında medeniyetin ilk adımlarının atıldığı , buğdayın evcilleştirildiği , ‘Bereketli Hilal’i içine alan topraklarda anlamlı bir gezi düzenledi.
Gezimizin güzergahı kabaca şu şekildeydi:

 

1.GÜN

BATIK ŞEHİR : HALFETİ
Çocuklarımız sabahın ilk ışıklarıyla Birecik Barajının kenarına vardılar. Burada sahilde yaptıkları kahvaltıyla gezimiz başladı. Kahvaltı sonrasında hep birlikte tekneye atlayıp barajın etrafındaki Rum Kalesi’nin şahitliğinde , sular altında kalan Halfeti’nin mistik ve masalsı manzarası eşliğinde tekne turumuz tamamlandı.
TARİHİN SIFIR NOKTASI : GÖBEKLİTEPE
Halfeti sonrasındaki durağımız 2018 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası Listesi’ne alınan Göbeklitepe oldu.
Öğrencilerimiz tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan tonlarca kilo ağırlıkta olan ‘T’ biçimli dikili taşlar , çok sayıda hayvan figürünü ve 65 santimetre boyunda insan heykellerinden oluşan Göbeklitepe’de tarihin gizemli havasını soluma imkanı buldular.

Göbeklitepe turumuzun ardından öğrencilerimiz Şanlıurfa’nın yöresel lezzetlerini tatmaları için öğlen yemeğine geçtiler.

BALIKLIGÖL (Halil’ül Rahman)


Enfes öğlen yemeğinin sonrasında Peygamberler şehri Urfa’nın gözbebeği, Balıklı Göl (Halil-ül Rahman Gölü), Kral Nemrut'un Kızı Zeliha'nın göz yaşlarından oluştuğu da söylenen Ayn-ı Zeliha Gölü ve Hz. İbrahim'in doğduğu Mağara'yı ziyaret ettik. Burada verilen serbest zamanda çocuklarımız alışveriş yapma imkanı bulup Urfa’nın egzotik kahvelerinden içme imkanı buldular. Toplanma sonrasında otelimize yerleşip akşam yemeğini yemek üzere Urfa Konukevine doğru yola çıktık.

SIRA GECESİ

Gülizar Konukevinde akşam yemeğiyle birlikte öğrencilerimizin onuruna düzenlenen sıra gecesinde Urfa’nın egzotik tatlarına bakma imkanı bulan öğrencilerimiz sanatçıların ezgileri ve yöresel halk oyunları eşliğinde güzel ve unutulmayacak bir gece geçirdiler.

2.GÜN : MARDİN


Sabahın erken saatlerinde gezimizin bir sonraki güzergahı olan Mardin’e doğru yola çıktık.


DOĞU’NUN EFES’İ : DARA ANTİK KENTİ
İzmir'deki Efes Antik Kenti'ne benzerliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 'Efes'i olarak bilinen, Doğu Roma İmparatorluğu'nun, sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla kurduğu Mardin'deki Dara Antik Kentini ziyaret eden öğrencilerimiz burada kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ,su bendi ve toplu mezar yerlerini kalıntılarını gördü.
KASIMİYE MEDRESESİ

Gezinin bir sonraki durağında öğrencilerimiz günümüze kadar mükemmel yapısıyla ayakta kalabilen iki katlı , kubbeli ve açık avlulu kadim Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan Kasımiye Medresesini ziyaret ettiler.

Kasımiye Medresesi sonrasında öğrencilerimiz Mardin'in yöresel lezzetlerini tatmak üzere Eski Mardin sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıktılar. Burada yenilen enfes yemekler sonrasında kahvelerini Mezopotamya Ovasına karşı yudumlayan öğrencilerimiz , Mardin Ulu Camii'nin manevi atmosferini ziyaret edip Süryani Hristiyanların en önemli yapılarından olan Deyrulzafaran Manastırına doğru hareket etti.

 

 


DEYRULZAFARAN MANASTIRI

Mardin’in büyülü topraklarında yüzünü Mezopotamya'ya dönmüş olan eşsiz Deyruzafaran Manastırı gezimizin bir sonraki durak noktası oldu.
Asırlık çınar ve zeytin ağaçlarının ortasından yapılan ufak bir yürüyüş sonrasında Manastır ziyaretimizi gerçekleştirdik. Manastır çıkışında Mezopotamya Ovasının güneşle cilveleşen rengarenk halleri eşliğinde günbatımını izleme imkanı bulduk.

Deyrulzafaran Manastırı sonrasında öğrencilerimiz oteline yerleşip akşam yemeklerini yediler ve istirahate çekildiler.

3. GÜN ADIYAMAN
Sabah günün ilk ışıklarıyla aracımız Adıyaman'a doğru yol aldı.
Kahta'da Atatürk Barajının eşsiz manzarası eşliğinde öğlen yemeğini yiyen öğrencilerimiz gruplar halinde seyahate çıktılar.

CENDERE KÖPRÜSÜ
Adıyaman'daki Cendere Çayı üzerideki Cendere köprüsü dünyada halen kullanılan en eski köprülerden biri olma unvanına sahip. Öğrencilerimiz burayı ziyaret ettikten sonra Karakuş Tümülüsü'ne doğru hareket ettiler.

KARAKUŞ TÜMÜLÜSÜ

Gezimizin bir sonraki durağı Kommagene Hanedanının kadınlarına ait olan Karakuş Tümülüsü oldu. Tümülüsün doğu ve batı kanatlarındaki heykelleri ziyaret ettikten sonra yönümüzü Nemrut Dağına çevirdik.


YERYÜZÜNÜN GÖĞE DEĞDİĞİ YER : NEMRUT DAĞI
Günün son durak noktası Nemrut Dağı oldu.
öğrencilerimiz burada Kommagene Kralı I.Antiochos'un yeryüzü hakimiyetini sembolize eden koruyucu arslan , Kral Antiochos, Kommagene ,Zeus, Apollon ve Herakles heykellerinin şahitliğinde günbatımını izleme imkanı buldular.

Nemrut Dağındaki keyifli gezimiz sonrasında otelimize yerleşen öğrencilerimiz akşam yemeğinin ardından istirahate çekildiler.

4. GÜN GAZİANTEP


ÜLKEMİZİN GURME BAŞKENTİ : GAZİANTEP
Sabah erken saatlerde yolculuğumuz başladı. Keyifli bir yolculuğun ardından Milli Mücadele'nin en önemli merkezlerinden olan Gaziantep'e geldik.

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ
Gaziantep'te tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Zeugma Mozaikl Müzesi gerek yapısal kompleksi , gerekse büyüleyici eserleriyle gönlümüzü fethetti. Öğrencilerimiz teşhir salonlarında rengarenk ve ışıldayan gözleriyle bize bakan 'Çingene Kız' mozaiği gibi pek çok sanat eserini ziyaret edip , müze mağazasından alışveriş yapma imkanı buldular.

Zeugma Mozaik Müzesi sonrasında öğrencilerimiz verilen serbest zamanda Antep Kalesi, Para Müzesi , Bakırcılar Çarşısı gibi tarihi ve mistik mekanları ziyaret edip ; Antep'in eşsiz yemeklerinden tatma imkanı buldular.

Yemek sonrasında Eskişehir'e doğru hareket eden otobüsümüz birkaç saat sonra öğrencilerimizi Adana'da akşam yemeklerini yemeleri için bir kez daha durdu.
Burada Adana'nın dillere destan kebapları , şırdan ve bumbar dolmalarının tadını damağında hisseden öğrencilerimiz yeniden toplandı ve Eskişehir'e hareket ettik.
Uzun ama keyifli bir yolculuğun sonrasında Eskişehir'e ulaştık ve gezimiz burada sona erdi.

TEŞEKKÜR

Desteklerinden dolayı okul kurucumuz Sayın Ahmet YALÇIN’a, Okul müdürümüz Sayın Emine Ülker AYKAÇ’a, değerli velilerimize, gezide gösterdikleri özveri ve samimiyetten dolayı sevgili öğrencilerimize ziyadesiyle teşekkür ederiz.