ATAYURT NESİN MATEMATİK KAMPI İÇİN YOLA ÇIKACAK

15.02.2011

“Atayurt Matematik İçin Yola Çıkıyor” projesinin son aşaması için Özel Atayurt Fen Lisesi öğrencilerimiz Ali NESİN Matematik Köyünde haziran   ayında okullar kapandıktan sonra iki haftalık kampa katılacaklar.

NEDEN LİSELİLERE MATEMATİK KÖYÜ?

Bilindiği üzere, matematik dersi genel olarak öğrencilerin korkulu rüyasıdır ve birçok öğrenci matematikte başarısızdır. Oysa matematiksel düşünebilme, soyutlama, çıkarım yapma, sonuçları öngörme, modelleme ve planlama  becerileri çağdaş insan için mutlak gereksinimlerdir.

Matematiğin gerçekten de diğer dallardan daha zor olduğu doğru olabilir. Ancak matematiğin zor olması illa matematikten hoşlanmamak anlamına gelmemeli.

Deneyimlerimiz matematikte başarısızlığın çoğu zaman başarısızlık korkusundan kaynaklandığını  gösteriyor. Nitekim, ne kadar zor olursa olsun bilmeceyle ya da akıl oyunlarıyla uğraşmaktan korkmayan bir genç, yapamayacağını hissettiği bir matematik problemiyle uğraşmayı, hatta problemin kendisini anlamayı reddedebiliyor, dolayısıyla probleme yoğunlaşamıyor. Çünkü matematikte başarısızlığın kırık not alma, bir üst sınıfa geçememe, üniversiteye girememe gibi tüm yaşamı etkileyen sonuçları var.

Matematikte başarısızlığa, korku dışında bir engel daha var, o da birçok gencin çeşitli nedenlerle uzun süre bir konu üzerine yoğunlaşamaması.

Matematiksel zekânın hemen hemen herkeste eşit olduğuna inanıyoruz. Başarısızlık korkusu ortadan kaldırılırsa ve gence probleme yoğulaşabilme imkânı tanınırsa, herkesin matematiği sevebileceğine inanıyoruz.

Matematik Köyü’nde bu iki engeli (korkuyu ve yoğunlaşmayı engelleyici unsurları) ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.

Matematik Köyü’nde sınav yoktur, not yoktur, sınıfta kalma yoktur, ceza yoktur. Matematik Köyü’nde müzik, televizyon, gürültü gibi yoğunlaşmayı engelleyecek unsurlar da yoktur.

Hiç matematik sevmeyen bazı gençler, aralarından birinin deyimiyle “matematiğe son bir şans vermek için” Köy’e gelmişler ve sadece matematiğe değil, kendi zekâlarına da hayret ederek Köy’den ayrılmışlardır.

Matematik Köyü’ne matematikte olağanüstü başarılı gençler de geliyor. Ne yazık ki çoğu zaman bulundukları yörede bu gençlerin birçoğunun dinmek bilmeyen meraklarını giderecek, heyecanlarını canlı tutacak, onları yeni maceralara sürükleyecek, ufuklarını açacak bir merci bulunmuyor. Ayrıca birçok genç daha iyisini bilmediği için matematiği ÖSS giriş sınavına indirgiyor. Matematik Köyü’nde gençlere akademisyenlerin ilgi alanına giren gerçek matematik sunarak, onlara ÖSS’den öte olağanüstü bir dünyanın varlığını gösteriyoruz. Matematik Köyü sayesinde bugüne dek birçok genç üniversitede tercihini matematikten yana kullanmıştır.

Matematikte iyi olsun ya da olmasın, Köy’ü bir kez ziyaret eden bir genç tekrar tekrar Köy’e gelmekte istemekte ve gelmektedir.