ATAYURT OKULLARI UZAY KAMPINDA

26.09.2011

21-23 Ekim 2011 tarihlerinde 5,6,7,8 ve 9.sınıflardan isteyen öğrencilerimiz iki günlük sertifikalı eğitim programına katılabileceklerdir.

Başvurular 26 Eylül -7 Ekim 2011 tarihleri arasında Halkla İlişkiler Birimine bizzat gelerek başvuru yapılacaktır.

Ayrıntılı Bilgi İçin;

İletişim Koordinatörü  Mutlu HAŞİT  554 891 14 64

Lise Müdür Yardımcısı Ülker AYKAÇ 315 04 64/139

Kayıt: Katılımcılar yaka kartı ve t-shirt’lerini aldıktan sonra getirdikleri ilaçları kamp hemşiresine teslim ederler. Yanlarında bulunan tüm parayı uzay kampı kredi kartına yüklenmesi için muhasebe yetkilisine teslim edip yatakhanelere yerleşmeye giderler.

 

Programa Genel Bakış / Kurallar: Katılımcılar ile tanışıldıktan sonra kamp süresince uyulması gereken kurallar açıklanır, program hakkında genel bilgi verilir.

 

Bina Turu: Takımlar, eğitimcileri eşliğinde binayı gezer ve kendilerine program süresince kullanacakları materyaller verilir.

 

Mekik Görevi Eğitimi Uçuş Senaryosu Provası: Katılımcıların 1 saatlik uzay uçuş görevi için seçtikleri pozisyonlara göre verilen eğitimdir. Bu eğitimde görev sırasında yapılacak işlemler açıklanır.

 

AS Roket Yapımı ve Fırlatılması: Roketlerin temel çalışma prensiplerini öğrenen katılımcılar eğitimcilerin kontrolünde Alka Seltzer ile çalışan kendi model roketlerini yaparak fırlatırlar.

 

“Land the Shuttle” Simülatörü: Uzay mekiğinin zorluk derecelerine bağlı olarak inişinin gerçekleştirildiği bilgisayarlı simülasyondur.

 

Uzay Giysileri: Astronotların neden uzay giysilerine ihtiyaç duyduklarının açıklanmasının ardından katılımcılar giysileri denemektedir.

 

SCAT (Space Camp Action Tour):

Simülatörler: Simülatörler, astronotların uzaya gitmeden önce üzerinde eğitim gördükleri araçlardır. Tur sırasında katılımcılar Uzay Kampı’nda bulunan simülatörlerden; Ay’da yürüyüşü simüle eden 1/6 Yerçekimi Koltuğu, uzayın sürtünmesiz ortamında astronotların hiçbir yere bağlı olmaksızın nasıl hareket ettiklerini anlatan İnsanlı Manevra Ünitesi, yerçekimsiz ortamda çalışan astronotların karşılaştıkları zorlukların hissedildiği Sıfır Yerçekimi Duvarı, uzayda nasıl egzersiz yapıldığını simüle eden. Uzay İstasyonu Hareket Eğitimi Simülatörü ve kontrolden çıkmış bir kapsüldeki astronotun vücudunda oluşacak oryantasyon bozukluğunu algılatan Çok Eksenli Simülatör’den İKİSİNİ deneyebilecektir.

Hidroponik Laboratuvarı: Topraksız tarımın nasıl yapıldığı ve bu yöntemin uzay çalışmalarındaki öneminin anlatılmasını içerir

Isı Koruma Sistemleri: Uzay mekiklerini kaplayan ısı sistemleri hakkında bilgi verilir. Siyah renkli bir ısı seramiği ısıtılarak oluşan değişim katılımcılara gösterilir.

Mars Turu: Mars gezegeni ile ilgili genel bilginin verilmesi ve Mars sergisinin gezilmesidir.

 

Uçuş Senaryosu Provası: Katılımcılara profesyonellik ve takım çalışması fikri aşılanarak uçuş görevinde kullanacakları senaryo sıralı bir şekilde okunmakta ve uçuşta kullanacakları kelimelere yatkın hale gelmektedir.

                                                                                                                                            

Genel Uzay Tarihi: Uzay programları (Merkür/Gemini/Apollo/Skylab) ve tarihçeleri hakkında katılımcıların bilgilendirilmesidir.

 

Uçuş Görevi-Discovery: Yer Kontrol Merkezi ve Mekik içindeki mürettebatın ortaklaşa gerçekleştirdiği, takım çalışması ve problem çözme özelliklerinin geliştirildiği 1 saat süreli uzay uçuşu görevidir.

 

Balon Yapımı / Fırlatılması: Katılımcılara balon tarihçesi ve çalışma prensipleri anlatıldıktan sonra katılımcılar gruplar halinde sıcak hava balonu yaparak özel bir sistemle fırlatırlar.

 

Takım Aktiviteleri: Takım üyelerinin birbirlerine daha iyi kaynaşmalarını sağlamak için ayrılan zamandır.

 

Uluslararası Uzay İstasyonu Dizaynı (International Space Station, ISS): Katılımcılar verilen kriterlere uygun olarak bilgisayar ortamında kendilerine ait uluslararası uzay istasyonu dizayn etmektedir.

 

Mürettebat Sistemleri Sunumu: Katılımcılara video eşliğinde astronotların uzayda nasıl çalıştıkları ve yaşadıklarına ilişkin bilgiler verilmektedir. Katılımcılar astronotların uzayda almaları için hazırlanmış paketlenmiş gerçek yiyecekleri görme şansı elde etmektedirler.

 

İlginç Bilimsel Deneyler: Bilimin temel kavramlarının ilginç deneylerle sunumudur.

 

Gözlemevi: Güneş Sisteminde yer alan gökcisimleri ve özellikleri hakkında temel bilgi verilir. Uzay Kampı Gözlemevi’ndeki 25 cm lik teleskopla gezegenler, yıldızlar ve diğer gök cisimleri incelenir.

 

Astronomi Dersi: Katılımcılara gökyüzündeki gökcisimleri, güneş ve güneş lekeleri hakkında bilgiler verilmektedir.

 

Mezuniyet Töreni: Program sonunda katılımcılara mezuniyet sertifikası ile birlikte rozetleri verilir.

uzaykamp.flv