İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ
VE
MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
İstiklal
Marşı’nın kabulünün 93.yıldönümü Özel Atayurt Anadolu/Fen Lisesi
Konferans Salonunda düzenlenen törenle kutlandı. Tören programı kurucu
temsilcisi Ahmet YALÇIN, Genel Müdür Hikmet ERTÜRK, Okul yöneticileri ,
öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti .
Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni Sadık ŞİMŞEK yaptığı
konuşmada, Mehmet Âkif Ersoy ‘un hayatından kesitler sundu.
Yine Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni Hilal DUMAN İstiklal Marşının
Türkçe açıklamasını yaptıktan sonra öğrenciler tiyatral bir sunum
gerçekleştirdiler.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Millî Marşı Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir.
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla Maarif Vekaleti, 1921'de bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir.
Mecliste İstiklâl Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in olduğu vurguladıktan sonra tüm öğrencilerin İstiklâl Marşı'nın 10 kıtasını da okumasıyla program son buldu.
Tüm program süresince Türk Dili ve Edebiyat öğretmenleri Tolgahan AKIN ve Eray APAYDIN , Mehmet Akif ERSOY’UN hayatını vurgulayan anlatımlar yaparak programı bir öğreti biçiminde gerçekleştirmişlerdir.
Emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.