TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ

10.04.2012

Öğrencimiz 8/D sınıfından AHMET ONUR AKMAN “Cumhuriyetin 100.yılında bir gazetenin ilk sayfasını tasarlama” konulu ödevini başarıyla tamamladı.”Yüzyıllardır yıkılmadık,yıkılmayacağız” manşetiyle dikkati çeken “Asrın Gazetesi” ve onun yazılış öyküsü..
   Benim bu ödevi almamda geçen sene duvarda asılı olarak gördüğüm, en sonunda Avrupa Birliği’ne girdiğimizi anlatan bir manşete sahip olan ve benim ilgimi çeken aynı konulu ödevin hafızamda yer etmesi etkili oldu. O ödeve uzun uzun baktıktan sonra eğlenceli bir proje ödevi olabileceğini düşünmüştüm. Projeler açıklandığında  da bu ödevi duyunca hemen bu ödevi almak istedim.Başlarda pek yapabileceğimi düşünmemiştim.Haberleri kartona mı yapıştırayım,A4 kağıdına çıktı mı alayım diye çok düşünmüştüm.Ancak anneme bu ödevden bahsettiğimde o da Ankara’da çalışan bir gazeteci tanıdığı olduğunu söyledi.Annem aracılığıyla ona danışmaya karar verdim.Ona fikirlerimden ,ödevin içeriğinden bahsettik.En sonunda ondan aldığımız taktikle eski haberleri bugüne uyarlama fikrini edindik.İnterneti en fazla kullandığım aşama bu aşama oldu.Eski haberleri internetten derledim ve bunları yine kullanımını internetten öğrendiğim programların kullanımı ile gazetelerde gördüğümüz içinde haberle ilgili metinin yazılı olduğu haber pencereleri haline getirdim.Tasarımda da yine yardım aldım ve en sonunda ödevin bana göre en zor kısmı olan tasarım aşamasını beklediğimden çok daha iyi bir şekilde tamamladım.
  Ancak sonra ödev üzerine yoğunlaşmam gerektiğini hatırlayarak A3 kağıdına çıktı alabileceğim bir yer bulmaya karar verdim. Bir akşam babamla beraber çok uzun bir yürüyüşe çıktık ve ümidimizin neredeyse bittiği anda bir dijital baskı merkezi bulduk. Burada umduğumdan daha iyi imkanlar bulduk.A3 kağıdından daha büyük boyutlardaki bir kuşe kağıdına gazete kapağımızı bastırdık.
  Artık ödevin en kolay bölümü olan projenin dosyasını yapma, yani kapak tasarımı ve rapor yazma bölümüne gelmiştim. Bu aşamada da çıktı alma yöntemi kullandım. Ödevimi bitirdim.
  Bu ödevi yaparken önceden de tasarım ve görsel efekt kullandığım projelerden aldığım gibi büyük zevk aldım. Ödevin zaman kısmı biraz sıkıntılı olsa da ödevimi başarıyla bitirdiğime inanıyorum.
                                                                                                                                             
    Ahmet Onur AKMAN
Öğrencimizi kutluyoruz.