ATAYURT’TA DÜNYA GIDA GÜNÜ ETKİNLİĞİ

20.10.2012

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında 18.10.2011 tarihinde Atayurt Okulları konferans salonunda Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Ok tarafından öğrencilere “Okul Çağı Çocuklarında Sağlıklı ve Dengeli Beslenme” söyleşisi yapıldı.

 

 

Beslenmeyi büyüme, gelişme ve yaşamın sürdürülmesi ile sağlığın korunması için besinlerin kullanılması olarak tanımlayan Dyt. Gülcan Ok; çocukların büyüme dönemlerinde kan hacminde, beyin fonksiyonlarında ve kas – iskelet siteminde artış görülmesi nedeniyle yetişkinlerde alınması gereken  30–40 kkal/kg/gün besin miktarının çocuklarda 70–80 kkal/kg/gün olduğunu söyledi.

 

Yeterli ve dengeli beslenmenin; bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve özel sağlık durumuna göre ihtiyacı olan enerjinin ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda alınması olarak tanımlayan Gülcan Ok, yeterli ve dengeli beslenen çocuklarının ders dinlerken algı düzeylerin arttığını, daha enerjik olduklarını, sınavlarının ve yaşının getirdiği sorumluluklarının üstesinden daha kolay gelebileceklerini belirtti.

 

Besin öğelerinin protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ve sudan oluştuğunu; besin gruplarının ise süt grubu, et grubu, ekmek grubu, sebze – meyve grubu, yağ grubu ve şeker grubu olarak ayrıldığını iletti.

 

Şişmanlığın genel veya lokal olarak vücuttaki yağ miktarının olması gerekenden daha fazla olması olarak tanımlayan Gülcan Ok; yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliğinden kaynaklanan şişmanlığın çocuklarda yağ hücrelerindeki artışa, erişkinlerde yağ hücrelerinde aşırı yağ birikimine neden olduğunu sözlerine ekledi.

 

Çikolata, cips, hazır puding, gazlı içecek yerine evde yapılan sütlaç, puding, fırında patates, taze meyve sularının tercih edilmesi gerektiğini, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmış bir çocuğun yetişkinlik döneminde de bu alışkanlığı devam ettirerek obezite, diyabet, yüksek tansiyon gibi hastalıklardan korunabileceğinin altını çizdi.