ATAMUN’20 ONLINE

18.05.2020

Özel Atayurt Okulları, 16 – 17 Mayıs tarihleri arasında içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle internet ortamında gerçekleşen ATAMUN ONLINE 2020 ( Model Birleşmiş Milletler ) konferansınıdüzenledi. Henüz yılın ilk yarısı bitmeden, Atayurt Okulları MUN Klübü, ilk olarak 6-8 Mart tarihlerinde düzenlenen ve yaklaşık 300 delegeyle Eskişehir’de ses getiren ATAMUN’20 konferansımıza, ardından pandemi dolayısıyla önce 24 -25 Nisan’da Atayurt öğrencileri ve mezunları ile mini bir ATAMUN’20 ONLINE konferansına, ardından da 16 -17 Mayıs tarihleri arasında yaklaşık 100 delegenin katılımıyla uluslar arası mega bir ATAMUN’20 ONLINE konferansına imza atmıştır.

ATAMUN’20 ONLINE konferansımıza katılan delegeler, bir tanesi Türkçe olmak üzere toplam 5 komitede faaliyet gösterdi. Bu 5 komiteden bir tanesi GA ( Genel Kurul ) olup, diğer dört tanesi CC ( Kriz komitesi) olarak planlandı. Genel Kurul komitesi olan HRC / Human Rights ( İnsan Hakları Komitesi) nde, günümüzde üzerine en çok tartışılan sağlık problemlerinin milliyete göre değişkenlik gösterip göstermediği, etnik kimliğe karşı sağlık alanında ayrımcılık olup olmadığı ve bu tarz önyargıların önlenmesi üzerine çözüm önerileri geliştirildi.

JCC / Joint Crisis Committee ( Karma Kriz Komitesi)nde, delegelerin tarihe tanıklık etmelerini, hatta geliştirdikleri fikirleri ve eylem planları ile tarihi değiştirmelerine olanak sağlayan oldukça heyecanlı ve dinamik bir Kennedy / Nixon seçim yarışı masaya yatırıldı.

FCC / Futuristic Crisis Committee ( Futuristik Kriz Komitesi)nde ise bu sefer delegelerin geçmişten ziyade geleceğe yön verecekleri, geleceklerini şekillendirecekleri bir senaryo hazırlandı. 2050 yılında başlayan ve Türk Cumhuriyetlerinin birleştirilmesi üzerine hazırlanan bu senaryoda delegeler yaratıcı fikirleri paylaştılar.

HoC / House of Cards ( Özel Komite ) ise öğrencilerimizin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve planladığı geçmişi ya da geleceği değil aksine günümüz dünyasını anlatan özel bir komitedir. Güney Karolina'dan seçilmiş Demokratik Partili bir kongre üyesi olan Frank Underwood'un kendisine vadedilen ABD Dışişleri Bakanlığı pozisyonuna başkasının atanmasından sonra uygulamaya koyduğu planını konu alan House of Cards dizisi de delegelerin komitede işleyişine ışık tuttu.

Chamberlain Kabinesi, ATAMUN’20 ONLINE konferansının tek Türkçe dilinde düzenlediği komiteydi. Nazi Almanya’sının Çekoslavakya’ya girişi üzerine II.Dünya Savaşı’nın aktörleri arasındaki gerilim ve barış görüşmelerinin konu edinildiği Chamberlain Kabinesi’nde delegeler kendi dillerinde tarihin akışını yeniden tazelediler.

2 gün süren ATAMUN’20 ONLINE konferansımız sonunda ödül alan delegeler şu şekilde;

HRC / HUMAN RIGHTS

Best delegate : Elif Okumuş

Outstanding delegate :Esma Işıl İtak, Aslı Erdoğan

Honourable mention: Mert Akyıldız, Tunahan Ergürhan

JCC / JOINT CRISIS COMMITTEE

KENNEDY CABINET

Best delegate : Muhammet Tevfik Gök

Outstanding delegate : Ekin Özdöngül , Arda Apaydın

NIXON CABINET

Best delegate : Viyanak Pundir

Outstanding delegate : Selin Aydın

FCC / FUTURISTIC CRISIS COMMITTEE

Best delegate : Nisan Yıldız

Outstanding delegate : Nazlı Ece

HoC / HOUSE of CARDS

Best delegate : Berkin Günal

Outstanding delegate : İpek Kırdök

CHAMBERLAIN KABİNESİ

Best delegate : Burça Kemal Şen

Outstanding delegates : Ayça Sezgin, Metehan Haskök, Ali Sümer