TARIM DERSİ ALAN ATAYURTLU ÖĞRENCİLER MOR PATATES EKTİ

06.04.2022

Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi ve Atayurt Okulları işbirliğiyle öğrencilerimiz 06 Nisan Çarşamba günü okulumuzun tarlasına toplu mor patates ekimi yaptı. Okulumuzda tarım okur yazarlığı akademisi bulunmaktadır. Tarım okur yazarlığı akademisinde; tarım bilim ve sanat ile iç içe ele alınmaktadır.

“Yerli Üretime Sahip Çık” “Ata Tohumuna Sahip Çık” sloganlarıyla öğrencilerimiz çevre yürüyüşü yaptılar. Yürüyüşten sonra  mor patates tohumlarını ektiler. Daha yaşanabilir bir dünya için eko tarımın öneminin farkında olan öğrencilerimiz müfredatın bir parçası olan tarım okur yazarlığı akademisinde; tarım bilim ve sanat ile iç içe ele alınmaktadır.

Ziraat mühendislerinin yanı sıra projenin sürdürülebilir olması için bazı zincir marketlerden destek alınarak projeye devam edilecektir.

Atayurt Okulları velisi ve aynı zamanda Kooperatif Başkanı Hayriye Kuşçu, etkinlikte gazetecilere, çocukların toprağı sevmesi ve üretim yapabilmelerini amaçladıklarını söyledi.

"Ana sınıfından lise son sınıfına kadar 10 dönüm arazide ekimini yaptık. Bu projenin Türkiye'deki tüm okullarda uygulanması için tohum üretiyoruz. Mor patates çok güçlü bir antioksidan ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların kışın yemesini sağlayarak bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlıyoruz. Proje kapsamında  iyi tarım uygulaması yaparak mor patatesin geliriyle sera kurup, çocuklarımızla bütün sebze ve meyve fidelerini yetiştirmek istiyoruz."dedi.

Bu bağlamda öğrenciler toprağa uzanarak farkındalık (mindfullness) yaptılar. Patates ekimi sonrası Monet ve İbrahim Çallı ile empati kurarak izlenimci ressamlar olup tarla manzarasını resimlediler. Tohum üzerine hipotez geliştirip kontrollü deneylerle öğrencilerimiz bilimsel süreç becerilerini içselleştirdiler.