ATAYURT’TA BİLİME VE TARİHE YOLCULUK

19.04.2023

Özel Atayurt Anadolu / Fen Lisesi öğrencileri 08-14 Nisan 2023 tarihleri arasında İsviçre ve Fransa’ya keyifli bir bilim ve tarih yolculuğu gerçekleştirmiştir.

 

26 öğrenci ve 3 öğretmenin katıldığı bu gezide ekibimiz öncelikle İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan İsviçre Bilim Merkezi (Technorama)’yı ziyaret etmiş ve burada 500’ün üzerinde deney istasyonunu birebir inceleme ve bu istasyonlarda deney yapma şansı bulmuştur. Ayrıca ekibimiz Technorama’da bulunan Biyoloji laboratuarında aldıkları workshop ile kendi DNA’larını çıkarıp evlerine götürmüşlerdir.

 

Daha sonra ekibimiz İsviçre’nin başkenti Bern şehrine hareket etmiş burada 1903-1905 yılları arasında Albert Einstein’in yaşamış olduğu ve şu an müzeye dönüştürülen evi ziyaret etmişlerdir.

 

Einstein Evi müzesinden sonra Broc’a hareket edilmiş ve dünyaca ünlü bir İsviçre çikolata markası olan Cailler Çikolata Fabrikası ziyaret edilmiştir. Fabrika ziyaretinde ekibimiz kakao tohumlarının Güney Amerika’dan Avrupa’ya geliş hikayesini ve çikolataya dönüşümünü bir workshop ile öğrenip sınırsız çikolata tadımının keyfini çıkarmıştır. Sonrasında Alp dağlarının eteklerinde bulunan ünlü orta çağ köyü Gruyeres’e hareket edilmiştir. Gruyères, ortaçağ karakterini günümüze kadar bozulmadan korumuş ve dünyaca meşhur Gruyères peyniri ile ünlenmiş bir köydür. Bu köyde ekibimiz İsviçre’nin meşhur yemeği peynir Fondüsünü denemiştir. Bu lezzetli tadımın sonrasın Türk tarihinin önemli iki anlaşmasının yapıldığı Montrö ve Lozan şehirleri gezilmiştir. Le Mann gölü kıyısına kurulmuş Montrö kasabasında Montro Boğazlar Sözleşmesinin imzalandığı otel görülmüş ve Lozan şehrine hareket edilmiştir. Lozan Anlaşmasının yapıldığı şu an lüks bir otel olarak hizmet veren Beau Rivage Otelinde anlaşmanın yapıldığı salon görüşmüş ve Cenevre’ye doğru yola çıkılmıştır.

 

Cenevre’de ekibimiz Cenevre Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesinde Kriptoloji workshop’ı almış ve verilen şifreleri başarılı bir şekilde çözmüşlerdir. Daha sonra Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ziyaret edilmiştir.

 

CERN ziyareti sonra gezinin İsviçre ayağını tamamlayan ekibimiz hızlı tren ile Fransa’nın başkenti Paris’e ulaşmışlardır. Paris’te panoramik bir şehir turunun ardından ünlü Louvre Müzesi ziyaret edilmiş sonrasında Eiffel Kulesi’nin 104. katından kuş bakışı Pariş şehri izlenmiştir. Champs Elysee caddesindeki alışverişin tadını çıkaran ekibimiz. Bir sonraki gün tam gün Disneyland’a eğlenmiş ve yurda dönmüştür.

 

Bu gezinin gerçekleştirilmesinde emekleri olan herkese teşekkür ederiz.