ATAYURT OKULLARINDAN ÖRNEK TATİL PROJESİ

15.04.2024

Atayurt Okulları, Ortaokul Rehberlik Birimi “Tatillerde Ev Ödevi mi? Sosyal Faaliyet mi?” sorusuna planladıkları tatil projesi ile cevap verdi. Tatiller öğrenciler için eğlenme ve dinlenme fırsatı olduğu kadar, zamanı kaliteli geçirmeyi öğrenmek ve yeni sorumluluklar almak için güzel fırsatlardır. Eğitim- öğretimin bir parçası olan ev ödevlerinin elbette sorumluluk bilincine katkısı vardır ancak çocuklarda sorumluluk bilincinin gelişimi sadece ödevler ile sınırlı değildir. Sorumlu davranmak, sosyal hayatın her alanında gereklidir ve çeşitli öğretiler, etkileşimler ile ancak mümkündür.

Bu düşünceden yola çıkan rehberlik birimi, ara tatilde ev ödevi yerine öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının gelişimlerine katkısının büyük olacağına inanarak, öğrencileri için hem aileleriyle kalite zaman geçirebilecekleri hem de sosyal sorumluluk alarak örnek olacakları çeşitli “TATİL GÖREVLERİ” hazırladılar. Bu tatil görevlerini hazırlanırken, çocuklarının eğlenirken öğrenmesini de esas aldılar. Bu görevler içinde, toplumda farkındalık yaratmak ve örnek olmak amaçlı olanlar, aile ile kaliteli zaman geçirmeyi hedef alan görevler, yaratıcılığın esas olacağı görevler, araştırma ve keşif gerektiren görevler.... ve daha fazlası yer almaktaydı. Ara tatil boyunca kendilerine çıkan görevleri büyük bir özveri ve sorumluluk bilinci ile yerine getiren Atayurtlu Ortaokul Öğrencileri herkese örnek oldular. Bu proje kapsamındaki görevlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

 

TATİL BOYUNCA EN AZ 50 ADET MAVİ KAPAK TOPLAMA GÖREVİ

Bu görevi üstlenen öğrenciler topladıkları yüzlerce mavi kapak ile engelleri aşma yolunda büyük adım atarak topluma örnek bir davranış sergilediler.

GELECEK İÇİN GERİ DÖNÜŞTÜRME GÖREVİ

Geri dönüşüm çalışmalarının tüm amacı doğaya ve kaynaklara sahip çıkmaktır. Bu tatil görevini üstlenen öğrencilerin bir kısmı evlerinde biriken geri dönüşüm atıklarını topladı, bir kısmı atık pilleri geri dönüşüme kazandırdı, bir kısmı da tatilde bulundukları ortamlarda örneğin parklar -deniz kenarları-ormanlar gibi.. Yerlerde gördüğü atıkları toplayarak çevre bilinci konusunda örnek oldular.

“GELECEĞE BİR FİDAN DA SEN DİK”

Tatil görevleri fidan dikmek olan Atayurtlu öğrenciler de dikdikleri fidanlar ile geleceğe nefes oldular. Bu vesile yaklaşık 50 fidan toprak ile buluştu.

SANAL DEĞİL GERÇEK OYUN TASARLAMA GÖREVİ

  1. oyun tasarlama süreçleri öğrencilerin yaratıcılıkların geliştirme konusunda büyük önem taşır. Tatil görevi kutu oyunu tasarlamak olan öğrencilerin ; planlama,akıl yürütme, stratejik düşünme gibi becerileri ve sosyalleşme, iş birliği, yardımlaşma gibi olguları gelişirken hem de aileleri ile kaliteli zaman geçirme fırsatı bulmuşlardır.

TATİLDE SOKAK HAYVANLARINA BİR KAP SU- BİR KAP YEMEK VERME GÖREVİ

Bize emanet olan hayvan dostlarımız için kapımızın önüne bir kap yemek ve su koyma görevini üstlenen öğrenciler görevlerini keyifle yerine getirdiler. Hayvanların yaşam hakkını ve yaşam alanlarını koruma ve onlara sahip çıkma konusunda çevrelerine de örnek oldular.

YAŞADIĞIN ŞEHRİ TANIMA VE TANITMA GÖREVİ

Öğrencilerinin yaşadıkları şehrin kültürel ve ahlaki değerlerini, örf ve adetlerini, tarihini, yöresel yemeklerini değişen yaşam şartlarını ve değerini bilmeleri ev anlatmaları amacıyla planlanmış olan bu görev sayesinde de yüz güldüren kareler ortaya çıktı. Bazı öğrenciler şehrinde ki tarihi ve kültürel mekânları gezerek tanıtırken bazı öğrenciler de memleketlerine ait yöresel yemekleri evlerinde yapmayı denemek için kolları sıvadılar. Bu sayede hem öğrendiler, hem öğrettiler.